Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 46 min 10 sec geleden

Lagere straf voor doodschieten politieman Bonaire

24 april 2018 - 9:39pm

KRALENDIJK – Nitzaël Padilla Gutierrez heeft in hoger beroep een twee jaar lagere straf gekregen voor het doodschieten van politieagent Ferry Bakx (45) bij een overval in augustus 2016.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie veroordeelde hem tot 17 jaar gevangenisstraf tegenover 19 jaar in eerste aanleg. Het OM had opnieuw 19 jaar geëist.

Ook twee andere Venezolaanse daders kregen lagere straffen. Chanon Rivera had in eerste aanleg 18 jaar gekregen en krijgt nu 16 jaar, omdat dit volgens het Hof meer in evenwicht is met de andere straffen. De straf van José Exposito Perez gaat van 16 naar 14 jaar.

William Padilla Marin krijgt een jaar meer dan in eerste aanleg, namelijk 14 in plaats van 13 jaar. Ook zijn broer Francisco moet 14 jaar gaan zitten, gelijk aan het vonnis in eerste aanleg. Het Hof zag in tegenstelling tot het Gerecht in Eerste Aanleg geen reden onderscheid te maken tussen deze verdachen.

Doelbewust geschoten
De rechters oordelen dat Nitzaël doelbewust op Bakx heeft geschoten om te kunnen vluchten en de buit zeker te stellen. Hij wilde voorkomen dat zijn neef, die door Bakx werd achtervolgd, zou worden neergeschoten. Het Hof verwierp de suggestie dat de overval en de schietpartij los van elkaar gezien moeten worden.

Ook hecht het Hof geen geloof aan de volgens de verdachten gemaakte afspraak dat er niet geschoten zou worden tijdens de overval. Ze gingen immers met vijf geladen wapens de woning van de familie Van Dijk in Sabadeco binnen. De hele groep wordt bovendien verantwoordelijk gehouden voor de planning van een overval op de woning van de familie De Jongh in de wijk Mexcio. Die overval werd afgelast, omdat het te gevaarlijk zou zijn.

De rechters wegen in hun oordeel ook de impact mee die de overval en de dood van de politieagent heeft gehad op de gemeenschap van Bonaire, de slachtoffers en de nabestaanden. Dat Padilla Gutierez nu toch een lagere straf krijgt, heeft hij te danken aan zijn positieve proceshouding, zijn getoonde berouw en zijn jeugdige leeftijd (22). Chanon R. krijgt van de andere vier de hoogste straf, omdat hij een organiserende rol speelde en bovendien cocaïne meesmokkelde.

Niet in hoger beroep
Twee verdachten kwamen niet voor in hoger beroep. Het brein achter de overval, Bonairiaan Rachyt Saragosa, die in eerste instantie met 20 jaar cel de hoogste straf kreeg, wilde zijn hoger beroep vorige maand intrekken. Op aandringen van het OM en zijn advocaat besloot hij daar nog verder over na te denken. Op 17 mei dient zijn zaak pro forma, waar besloten wordt of er nog een inhoudelijke behandeling nodig is.
De zevende verdachte ging niet in hoger beroep tegen zijn straf van 12 jaar.

St. Maarten worstelt met niet-sluitende begroting

24 april 2018 - 7:05pm

PHILIPSBURG – St. Maarten zal tot en met 2020 met niet-sluitende begrotingen moeten werken volgens de ontwerp-begroting voor 2018 die het parlement op donderdag behandeld.

De tekorten lopen op tot 486,2 miljoen Antilliaanse gulden. Pas in 2021 voorziet de regering een klein overschot van 4,1 miljoen.

St. Maarten heeft de komende jaren liquiditeitssteun van Nederland nodig; anders kan ze haar rekeningen niet betalen. De inkomsten per kwartaal bedragen 90 miljoen, de uitgaven 130 miljoen.

In 2018 bedragen de geprojecteerde uitgaven iets meer dan een half miljard. Daar staat 303,4 miljoen aan inkomsten tegenover. De geplande 24 miljoen voor verlagen van het tekort, is geschrapt. Pas in 2020 zal het land een voorzichtig begin maken met het absorberen van tekorten uit voorgaande jaren.

Geen besparing op kosten
Er zijn nu geen plannen voor kostenbesparingen in de begroting. “Een substantiële verlaging van de kosten is alleen mogelijk door rigoureuze ingrepen in de overheidsorganisatie.” Omdat een groot deel van de vaste kosten vastligt in contracten, gaan dergelijke ingrepen lang duren en veel frictie veroorzaken, meent de regering.

De economie van St. Maarten is volledig ingestort en zal in 2018 met 9,1 procent krimpen. Dit vindt zijn weerslag in ‘dramatisch lagere belastingontvangsten’. De regering kampt ook met grote betalingsachterstanden aan gezondheidsverzekeraar SZV, Algemeen Pensioenfonds Sint Maarten en andere crediteuren; per juli 2017 was dit 106,9 miljoen gulden.

Curaçaose flamingo Bob verovert de wereld

24 april 2018 - 12:03pm

WILLEMSTAD – Na een fotoreportage in de National Geographic van maart, is het snel gegaan met de roem van de Curaçaose flamingo Bob. In Italië, Frankrijk, Amerika en Vietnam staat de roze vogel inmiddels bekend als ‘de ambassadeur van de flamingo’s’. Zelfs CNN wil een interview. En dan te bedenken dat het hele avontuur van Bob begon met een ongeluk.

De Curaçaose dierenarts Odette Doest weet het nog heel goed. Zij redde Bob nadat hij door een raam van een hotel was gevlogen. “Toen ik Bob behandelde zag ik direct dat hij enorm verzwakt was en dat hij behoorlijk tam was”, vertelt Doest. Ook ontdekte ze dat Bob een vergroeiing aan zijn poten had (bumble feet – horrelvoeten). “Door die aandoening kan Bob niet op een normale manier zijn eten verzamelen in het wild.”

Bob op de operatietafel – Foto: Jasper Doest

Ondanks dat Bob goed herstelde, besloot Doest dat het toch verstandiger en veiliger voor Bob zou zijn als hij bij haar in de opvang zou blijven. Hij is daar niet de enige: in 2016 richtte Doest de Stichting Dier en Onderwijs Cariben (FDOC) op.  Met die stichting helpt de dierenarts gewonde wilde dieren op de eilanden en onderwijst ze samen met hen jongeren over de flora en fauna van hun eiland.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = 'https://connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.12'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Bob during one of his school visits

education session with elementary school. aproximately half a mile from this school is a RAMSAR area where besides flamingos other (migratory) birds rest. It is a school with limited resources.Donations to the fundshon make it possible for us to visit them, and teach important values to these great young minds

Geplaatst door Fundashon Dier en Onderwijs Cariben – FDOC op woensdag 28 maart 2018

 

Bob de flamingo is een enorme aanwinst in de campagne van Doest. “Hij helpt andere wilde dieren die binnenkomen: hij heeft een rustgevende uitwerking op ze. Kinderen reageren enthousiast op hem en dat is geweldig om te zien. Ik laat ze ook naar zijn hartje luisteren.” 

Zevenjarig jongetje oog in oog met Bob terwijl hij naar zijn hartje luistert – Foto: Odette Doest

Doest ziet kennis over de natuur als een krachtbron voor Curaçaoënaars: “hoe meer kennis je hebt over de waarde van je eiland, des te meer ga je het waarderen, ervoor zorgen en ervan houden. Het begint allemaal met kennis”, vertelt ze.

In de vijftien jaar dat de gepassioneerde dierenarts op scholen les geeft over wilde dieren op de eilanden heeft ze al veel verandering gezien: “je ziet dat de nieuwe generatie steeds bewuster is van het belang van natuurbescherming en dat kinderen die kennis ook aan hun ouders overdragen.”

Humanitas-voorzitter biedt in mail excuses aan voor kwetsen Antillianen

23 april 2018 - 5:14pm

DEN HAAG – De bestuursvoorzitter van de stichting Humanitas, Gijsbert van Herk, heeft donderdagavond per mail zijn excuses aangeboden voor zijn uitspraken over onder andere Antilliaanse personeelsleden van het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek.

Het ging mis toen Van Herk vorige week in een interview met dagblad Trouw het negatieve beeld van De Leeuwenhoek probeerde te herstellen door op het multiculturele karakter van het verpleeghuis te wijzen. “Als wij met de Nederlandse bril van hbo-verpleegkundige uit Maastricht naar kijken, ja, dan gebeuren er dingen die niet kunnen. Kijk je er met een Antilliaanse bril naar, ja, wat is het probleem?”, aldus Van Herk.

In plaats van het positieve beeld van De Leeuwenhoek te herstellen, haalde Van Herk met deze uitspraak juist de woede van Antilliaanse Nederlanders op de hals. John Leerdam, voorzitter van de Antilliaanse belangenorganisatie OCaN, ontving de afgelopen dagen tientallen telefoontjes van woedende Antilliaanse Nederlanders, waaronder ook personeelsleden van het verpleeghuis De Leeuwenhoek.

‘Met zo’n uitspraak zet je een hele bevolkingsgroep weg als incompetente hardvochtige mensen’ – OCaN

“Op een gegeven moment had ik een huilende vrouw aan de lijn die ruim twintig jaar daar werkt”, vertelt Leerdam. “Je moet je voorstellen met zo’n uitspraak zet je een hele bevolkingsgroep weg als incompetente hardvochtige mensen. Deze dame die zich ruim twintig jaar als verzorger uit de naad werkt is er kapot van.”

In de mail, die in bezit is van Caribisch Netwerk, schrijft Van Herk aan OCaN dat ‘hij nooit een bepaalde groep medewerkers heeft willen wegzetten als onbekwaam voor de zorg of om bij Humanitas te werken’. “Dat is onzinnig, zou kwetsend en onterecht zijn en wie mij kent weet dat juist ik precies knok om dit tegen te gaan. Ik omarm hiermee niet alleen onze Humanitas filosofie, maar sta ook open voor helder en transparante communicatie met alle collega’s en openheid in de zorg en welzijn in Nederland.”

‘Wij willen namens alle hardwerkende Antillianen in de zorg publiekelijke excuses van Van Herk’ – OCaN

De organisatie die zich voor de belangen van Antilliaanse Nederlanders inzet, laat weten ‘de mail van Van Herk op prijs te stellen’, maar dat een excuus per mail niet voldoende is. “Wij willen namens alle hardwerkende Antillianen in de zorg publiekelijke excuses van Van Herk. We leven in een tijd waar we het niet meer pikken dat dit soort dingen worden gezegd. Bovendien heeft hij zijn verkeerde uitspraken publiekelijk gedaan, dus zal hij zijn excuses ook op z’n minst publiekelijk moeten maken”, aldus het bestuur van OCaN.

Naast publiekelijke excuses wil de Antilliaanse belangenbehartiger samen met een aantal Antilliaanse personeelsleden van De Leeuwenhoek in gesprek gaan met Van Herk om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.