Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 35 min 53 sec geleden

Nederland grijpt in op Curaçao vanwege ‘antidemocratische’ impasse

26 februari 2021 - 7:00pm

WILLEMSTAD – Door een aanwijzing van de Rijksministerraad in Den Haag kan het Curaçaose parlement weer aan de slag nadat het dit jaar behoorlijk lam was gelegd. ‘Antidemocratisch’ noemt staatssecretaris (Koninkrijksrelaties) Raymond Knops de situatie op het eiland en waarom Nederland dus heeft ingegrepen.

Bestuurders Knops en Begina na afloop van de Rijksministerraad – foto BZK

Dat was overigens op verzoek van de Curaçaose regering zelf. Die besloot in de ministerraad afgelopen woensdag zo’n verzoek aan Nederland te doen omdat ze er niet meer uitkwamen. “We moeten ons schamen dat we het zover hebben laten komen”, zei de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath toen. En dat herhaalt de gevolmachtigd minister Anthony Begina na afloop van de Rijksministerraad vandaag in Den Haag.

“We schamen ons, ik sta hier echt met schaamte. Ik ging ervan uit dat wij een gewoon, normaal democratisch functionerend land zijn en dit soort ingrijpen niet nodig is.”

‘Kastanjes uit het vuur’
Maar één van de oppositiepartijen die de openbare vergaderingen in het Curaçaose parlement boycotten, zegt dat juist het handelen van deze regering tegen de Curaçaose democratie ingaat. “Dit heeft niets te maken met democratie, maar met een paar politieke partijen (coalitie, red.) die denken dat ze nu alles kunnen maken om anderen straks de kastanjes uit het vuur te laten halen”, zegt Menki Rojer, van oppositiepartij KDNT met 2 zetels.

Samen met MFK (5 zetels), MP (1 zetel) en twee onafhankelijke parlementsleden heeft KDNT ervoor gezorgd dat belangrijke vergaderingen niet konden doorgaan. Daarin moesten wetten behandeld worden die onder andere nodig zijn om de verplichtingen met Nederland na te komen in ruil voor de coronaleningen die Curaçao hard nodig heeft in deze crisis. Maar het zijn juist die afspraken waar de oppositie grote moeite mee blijft hebben.

“Met COHO (Caribische Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling) gaan een paar Nederlanders hier en in Den Haag straks de dienst uitmaken. Dus als het er straks allemaal doorheen is (wetten etc., red.) dan heeft onze regering noch parlement nog iets over Curaçao te zeggen. Helemaal niks”, blijft Rojer herhalen.

Geen wetten, geen steun
De Nederlandse staatssecretaris die samen met de gevolmachtigd minister van Curaçao op het Haagse Binnenhof vanmorgen een verklaring voor het ingrijpen geeft, vindt juist dat de democratie op het eiland nu ‘willens en wetens door een deel van het parlement buiten spel wordt gezet’. Een situatie die volgens hem – mede vanwege de verkiezingen nu in maart – tot in mei en zelfs erna had kunnen voortduren.

Daarbij is hij heel duidelijk over de coronasteun: “Op het moment dat die wetten daar niet behandeld kunnen worden, kan er ook geen liquiditeitssteun komen.”

Meerderheid in parlement
Met de aanwijzing kan het parlement nu verder en zich eerst weer compleet maken: een vergadering houden waarin parlementariër Emmilou Capriles van regeringspartij PAR ingezworen wordt en daarmee alle 21 zetels weer zijn ingevuld. Daarna hebben de coalitiepartijen weer de meerderheid in het parlement (11 zetels) en het minimale aantal om alle vergaderingen door te laten gaan. Volgens Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta is er namelijk haast; er moet naast wetsbehandelingen ook nog vergaderd worden over andere belangrijke zaken als het vaccinatieprogramma tegen corona.

The post Nederland grijpt in op Curaçao vanwege ‘antidemocratische’ impasse first appeared on Caribisch Netwerk.

Kortgeding tegen Bopec: hoop personeel nu op lokaal en Nederlands bestuur

26 februari 2021 - 1:27pm

KRALENDIJK – “Wees sterk, neem een positie en zeg tegen Nederland dat zij moeten helpen” aldus Nochi Willems van vakbond USIBO tijdens de spoedvergadering van de eilandsraad over olieopslagbedrijf Bopec.

Tekst gaat verder onder de video

Door Marit Severijnse en Nathaly Evertsz-Ipcedencia

Personeel kwam er om weer te protesteren. Ze deden dit begin van de maand ook al. Toen zei Gabriel Pourier van de vakbond BPWU dat er bijna geen steun kwam van de lokale overheid. Gezaghebber van Bonaire weerlegt dit. “Ik ben al jaren achter de gordijnen bezig om Bopec te helpen maar dit is een ingewikkeld situatie.”

Willems bevestigt dat mede dankzij de gezaghebber het gelukt is om tot december de werknemers te betalen. Het feit dat er hierover gesproken wordt in de eilandsraadvergadering, beschouwt hij als volwassenheid van de politiek van Bonaire. “Vandaag laat de eilandsraad zien dat ze het volk vertegenwoordigen en niet alleen hun partij.”

Hulp van Nederland
Het Bopec-personeel heeft al twee maanden geen salaris ontvangen maar kunnen nu rekenen op hulp van de overheid. Voor de meeste medewerkers is deze overheidssteun echter niet voldoende. Kosten van internet, kabel, kinderopvang en nutsvoorzieningen worden voor twee maanden vergoed. “En waarvan moet ik eten?”, vraagt medewerker Elvis Soliana zich af.

“Wij willen dat de overheid zich inzet om de medewerkers 80 procent van hun salaris te vergoeden”, zegt Willems. Hij vindt dat Nederland desnoods financieel moet bijspringen. “We zijn uiteindelijk ook deel van Nederland.”

Gedeputeerde Nina Den Heyer begrijpt de vraag om meer geld. “We helpen graag maar moeten niet vergeten dat er nog meer bedrijven in moeilijkheden verkeren. Het zou betekenen dat een eventuele regeling voor iedereen zou gelden.”

Kort geding

Op 5 maart dient een kort geding tegen Bopec, aanspannen door de vakbonden. Gerard Bernabela van vakbond Fedebon zegt dat als de vakbonden dit winnen, zij één van schuldeisers worden en beslag op het opslagbedrijf kunnen. Maar of het personeel dan snel uitbetaald gaat krijgen, blijft de vraag.

Inmiddels nemen bijna alle medewerkers een houding aan van ‘no pay, no work’ en wordt er dus amper gewerkt. Maar met onvoldoende personeel, is de veiligheid van Bopec in het geding.
“ILT (Nederlandse inspectiedienst) heeft gegarandeerd dat Bopec aan de minimale eisen voor veiligheid voldoet”, stelt de gezaghebber. Er zouden namelijk genoeg werknemers aanwezig zijn. Maar Bernabela ontkent dit: “Ze hebben namen van medewerkers opgegeven die aan het werk zouden zijn. Maar dit klopt niet. Deze mensen zijn daar niet aanwezig.”

De eilandsraad heeft nog geen standpunt ingenomen. Beslissingen over wat het lokale bestuur gaat doen, zijn doorgeschoven naar de raadsvergadering van 4 maart.

The post Kortgeding tegen Bopec: hoop personeel nu op lokaal en Nederlands bestuur first appeared on Caribisch Netwerk.

Curaçao begonnen met vaccineren tegen corona

25 februari 2021 - 2:35pm

WILLEMSTAD – “Ik voelde bijna niks van de prik ”, zegt minister-president Eugene Rhuggenaath nadat hij als eerste is ingeënt en daarmee het vaccinatieproces op Curaçao start tegen het coronavirus.

Tekst gaat verder onder de video

Door Kim Hendriksen

Daarna volgden gezondheidsminister Zita Jesus-Leito en epidemioloog Izzy Gerstenbluth alsook enkele zorgmedewerkers en ouderen. De gezondheidsminister is zelf over de zestig en valt dus binnen de nu opgeroepen risicogroep van 60plussers. Rhuggenaath valt nog niet in deze categorie.

“Ik denk dat het goed is dat mensen zien dat hun minister-president het aandurft om ingeënt te worden. We hopen dat het bijdraagt dat heel veel mensen zijn voorbeeld zullen volgen. Zodat we op heel korte termijn onze dagelijkse gang van zaken door kunnen laten gaan, onze economie weer kunnen opstarten om zo naar een betere toekomst toe te werken”, aldus Jesus-Leito.

Afgelopen week riep parlementariër Amparo dos Santos van de partij Kòrsou di Nos Tur (KdNT) de bevolking nog op om zich vooral niet te laten vaccineren. “Drink limoenwater en slik paracetamol, dan overkomt je niks”, aldus Dos Santos. De gezondheidsminister noemt deze uitspraak ‘onverantwoordelijk’.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/zitaoveramparo.mp3 Zita Jesus-Leito over de omstreden uitspraak

Download audio here
.

De Curaçaose overheid wil dat zo veel mogelijk mensen gevaccineerd worden voor het orkaanseizoen maar of dat lukt, is nog maar de vraag. Volgens de minister is massavaccinatie nameijk iets waarmee het eiland nog niet eerder te maken heeft gehad.

“Het is een interessant proces waarbij het proces steeds geëvalueerd moet worden en bijgestuurd. Bijvoorbeeld overwinteraars en mensen die hier langer op het eiland blijven, die hadden we niet in eerste instantie in het vizier. Op het moment dat zij naar voren zijn getreden, hebben we contact opgenomen met onze collega’s in Nederland, om te kijken hoe we hiermee moeten omgaan.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/zita_overwinteraars.mp3 Zita Jesus-Leito over overwinteraars

Download audio here
.

Volgens de minister kan ook deze groep zich vanaf 1 maart laten registeren voor een inenting. Wanneer de rest van 18 t/m 60 jaar kan komen voor de coronaprik, is nog niet duidelijk.
“Tijdens de registratie van de zestigplusgroep is er een aantal problemen geweest bij het aanmelden. Om dit bij de volgende en grotere groep tegen te gaan, zullen we deze groep gefaseerd oproepen om zich te regristeren “, aldus hoofd van de vaccinatiegroep, Iralice Jansen. Ze kon dus nog niet aangeven hoe dat gaat gebeuren.

The post Curaçao begonnen met vaccineren tegen corona first appeared on Caribisch Netwerk.