Bestuurscollege en Eilandsraad

Eilandbestuur

Het eilandbestuur op Saba bestaat uit drie zelfstandige organen: de eilandsraad, het bestuurscollege en de gezaghebber. Alle drie de organen hebben binnen het eilandbestuur hun eigen taken en verantwoordelijkheden.

Op Saba is het dualisme het uitgangspunt bij de verdeling van de verantwoordelijkheden. Dit betekent dat bestuurders (leden van het bestuurscollege) geen deel uitmaken van de volksvertegenwoordiging (leden van de eilandraad). De volksvertegenwoordigers controleren het bestuur.

Eilandsraad

De eilandsraad is de groep van gekozen volksvertegenwoordigers op Saba. De eilandsraad controleert het bestuurscollege en telt vijf zetels voor de eilandsraadsleden.

De eilandsraad op Saba is vergelijkbaar met de gemeenteraad in Nederland. De huidige eilandsraad (na de verkiezingen van 2 maart 2011) heeft de volgende samenstelling:

 

politieke partij

Dhr. Chris Johnson

Windward Island People’s Movement (WIPM)

Dhr. Bruce Zagers

Windward Island People’s Movement (WIPM)

Dhr. Carl Buncamper

Windward Island People’s Movement (WIPM)

Dhr. Rolando Wilson

Windward Island People’s Movement (WIPM)

Mevr. Akilah Levenstone

Saba Labour Party (SLP)


Bestuurscollege

Het bestuurscollege vormt het dagelijks bestuur van het Openbaar Lichaam Saba (OLS) en bestaat uit de gezaghebber, twee gedupeerden en de griffier.

Het bestuurscollege op Saba is vergelijkbaar met het college van burgemeester en wethouders in Nederland. Het huidige bestuurscollege (na de verkiezingen van 2 maart 2011) heeft de volgende samenstelling:

 

soort lid

Dhr. Jonathan Johnson

Gezaghebber

Dhr. Chris Johnson

Gedeputeerde (WIPM)

Dhr. Bruce Zagers

Gedeputeerde (WIPM)

Mevr. Els Boers

Griffier


Gezaghebber

De gezaghebber van Saba is vergelijkbaar met de burgemeester in Nederland en heeft veel verschillende taken. Hij is voorzitter van de eilandsraad, voorzitter van het bestuurscollege, plaatselijk hoofd van de politie, vertegenwoordiger van het Openbaar Lichaam Saba en hij kondigt alle eilandsverordeningen en eilandsbesluiten af.

De gezaghebber wordt voor een periode van zes jaar benoemd en wordt ondersteunt bij al zijn taken door het Kabinet van de Gezaghebber. De huidige gezaghebber van Saba is Jonathan Johnson

 

ambtsperiode

Jonathan Johnson

2008-

Sydney Sorton

xxxx-2008


Gedeputeerden

De gedeputeerden op Saba zijn vergelijkbaar met de wethouders in Nederland. Een gedeputeerde is lid van het bestuurscollege.

Eilandsecretaris

De Eilandsecretaris staat aan het hoofd van de ambtelijke organisatie op Saba. Dhr. Menno van der Velde is de huidige eilandsecretaris.

Politieke partijen

Op Saba zijn verschillende politieke partijen actief. Tijdens iedere verkiezing verschijnen er weer nieuwe politieke groeperingen met frisse ideeën en plannen ten tonele op het Caribische eiland.

Saba Democratic Labour Movement (SDLM)

Saba Labour Party (SLP)

Saba United Democratic Party (SUDP)

Windward Island People’s Movement (WIPM)