Saba

Kaart Bonaire

Saba

Saba is een Nederlands eiland in het Caribisch gebied dat sinds 2010 bestuurlijk als openbaar lichaam een bijzondere gemeente vormt.

Saba behoort met Sint Eustatius en Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. Saba heeft bijna 2.000 inwoners, die Sabanen worden genoemd en van wie ongeveer een kwart in de hoofdplaatsThe Bottom, woont. Het eiland wordt plaatselijk The Unspoiled Queen genoemd.

Saba zou in 1493 ontdekt zijn door Columbus, maar hij is er niet aan land gegaan; er woonden toen waarschijnlijk indianen. Columbus noemde het eiland San Cristóbal. Een mogelijke verklaring van de naam is dat dit werd afgekort als S †bal en als Saba werd gelezen. In 1632 werd het Nederlands bezit. In 1635 leed een Engels schip schipbreuk bij Saba; de overlevenden waren vermoedelijk de eerste Europese bewoners. Daarnaast stamt de bevolking af van Afrikaanse slavenSchottenIeren en Zeeuwen. Saba wisselde vaak van "eigenaar". Het was in bezit van FrankrijkSpanjeNederland en van de Britten. In 1816 kwam het definitief bij Nederland.

In 1938 werd begonnen met het aanleggen van een weg. Tot dan waren er op het steile eilandje alleen trappen en volgens Nederlandse ingenieurs was het onmogelijk hier een weg te bouwen. De aanleg begon onder leiding van de plaatselijke timmerman Josephus Hassell, eenautodidact op het gebied van wegenbouw. In 1947 was de weg klaar en arriveerde de eerste auto op het eiland. Tegenwoordig is er zo'n 14 kilometer weg.

In 1960 is op de noordelijke punt van Saba (Flat-Point) het vliegveldje Juancho E. Yrausquin aangelegd. Het heeft de kortste landingsbaan voor vliegverkeer ter wereld (400 meter), maar de baan is permanent gesloten voor algemeen vliegverkeer.

In 1965 verscheen de eerste televisie op het eiland. Elektriciteit was er toen al wel, maar niet dagelijks. Dat was pas het geval in 1970.

In 1969 werd de toen 23-jarige Joseph Richardson administrateur van Saba. Hij was de eerste niet-blanke administrateur op de Nederlandse Antillen.

Saba was tot 1983 onderdeel van het eilandgebied Bovenwindse Eilanden, waar ook Sint Eustatius en Sint Maarten toe behoorden. In 1983 kreeg het een zelfstandige status als eilandgebied en een eigen zetel in de Staten.

Op 1 september 2009 maakte Saba bekend per direct uit de Nederlandse Antillen te willen stappen. Dit vanwege het feit dat Saba niet langer wilde wachten op de ontwikkelingen omtrent de opheffing van de Nederlandse Antillen.[2] Volgens staatssecretaris Bijleveld vanKoninkrijksrelaties was het voor Saba echter juridisch niet mogelijk om op dit moment uit de Antillen te stappen.[3]

Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven, waarbij Saba, net als Sint Eustatius en Bonaire, als openbaar lichaam van Caribibisch Nederland werd. Het eiland maakt geen deel uit van het Schengen-gebied.

 

Belangrijke wetten, brieven en rapporten:

 Bonaire goes green